Turizm ve İhracata Dayalı Kalkınma İçin Fuarcılıkta Atılım Şart

Orta ölçekli Dusseldorf Fuarı'nın kent ekonomisine katkısının 1 milyar dolar olduğunu anımsatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, fuarcılığın tanıtım ve pazarlama açısından da önemli olduğunu söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa'da orta ölçekli bir fuar olan Dusseldorf Fuarı'nın kent ekonomisine katkısının 1 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, "İhracata ve turizme dayalı bir kalkınma gerçekleştirmek isteyen Türkiye, fuarcılık alanında da gerekli atılımı gerçekleştirmelidir" dedi. Türkiye'nin sanayi ürünü ihracatının yarıdan fazlasını Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ve rekabetçi piyasalara yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, tanıtım ile pazarlama imkanlarının geliştirilmesinin ve bunun için yurtiçi fuarcılığının uluslararası boyutta rekabet edecek düzeye çekilmesinin önemine değindi. Pazartesi günü TOBB tarafından düzenlenen "I. Türkiye Fuarcılık Kongresi"nin açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, 2005 yılında Türkiye'de düzenlenmek üzere hazırlanan fuar takviminde 685 adet fuarın yer aldığını, ancak bunların tamamının kamuoyunun hafızasına kazınmaması ve marka haline gelmemeliri durumunda sonucun başarısızlık olacağını söyledi.

Expo İzmir Fuarı İçin Çalışıyoruz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise toplantıda yaptığı konuşmada Uluslararası Sergiler Bürosu'nun 2015 yılında düzenleyeceği EXPO Fuarı'na ilişkin olarak fuarın İzmir'de gerçekleştirilmesi konusunu gündemine aldığını ve konuya yönelik olarak Dışişleri Bakanlığı'nın çalışmalarını da çalışmalarına devam ettiğini belirtti. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez de yurtiçi fuar düzenleme yetkisinin TOBB'a devredilmesiyle yeni bir döneme girildiğini söylerek, "Kapalı alanlarda, özensiz çadırlarda fuar düzenlenmesi istemiyoruz. Proje sunumunu zorunlu hale getirdik. Yaklaşık 200 firmaya yeni düzenlemeye uyum için 6 ay süre verdik. Bu sürenin sonunda bu sayı 130'a düştü" diye konuştu. Üzülmez, yeni düzenlemeyle (Acaba fuarcılıkta bir tekelleşmeye mi gidiliyor?) şeklinde soruların akla gelebileceğini belirterek, "Buna asla izin vermeyiz, ama rekabetçiliğin de önüne geçemeyiz" dedi.

Fuarcılıkta Tekel Tartışması

Kongreye katılan küçük ve orta ölçekli firmalarla büyük firmalar arasında son düzenlemelere ilişkin fikir farklılıkları dikkat çekti. EMO Fuarcılık Genel Müdürü Kemal Alkan, son düzenlemelerle Türkiye'de fuarcılığın tekelleşmeye doğru gittiğini ve işin içine politika girdiğini ileri sürdü. Alkan, "Biz eşit statüde mücadele etmeye hazırız. Ancak Konya Ticaret Odası benim rakibim oluyorsa, bu olmaz. Yetkinin tekrar akanlığa verilmesi gerek" diye konuştu.

Büyük Marketler Şehir Dışına Alınacak

Fuarcılık Kongresi öncesinde gazetecilerin sorusu üzerine Coşkun, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük marketlerin bayram ve tatil dönemlerinde kapatılmasını isteğini Meclis tatilde olduğu için değerlendirilemediğini söyledi. Coşkun, şehiriçi trafiğini ve sosyal hayatı olumsuz etkilediğini belirttiği büyük marketlerin şehir dışına çıkarılmasında kararlı olduklarını söyledi. Coşkun, tatil dönemlerinde büyük alışveriş merkezlerinin açık olup olmaması kararının valilikler tarafından verileceğini belirterek, büyük marketlerin şehir içi trafiğini olumsuz etkilediğini ve konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.